HOME
ЗА сп. „ПАРАЛЕЛИ” - ДЕСЕТКАТА на ЗЛАТНА КОСТОВА – май 2006

Обичам да вярвам в неща, в които искам да вярвам – например в женското приятелство – имам приятелки, за които дума не давам да се каже и които браня като котка; с които се виждам рядко, но прекарвам чудесно, на които мога да разчитам (макар да не съм ги подлагала на такъв тест). Вярвам, че и хората, и ситуациите могат да се променят към по-добро. Вярвам, че хората са предимно добри. Вярвам, че може да се живее само с истината, макар да се съмнявам, че процентът на хората, които говорят само истината, надвишава 1. Вярвам и във всички други хубави неща, за които сме чели в книгите – например, че ако искаш нещо много силно, то ще ти се случи.

Една причина, поради която се чувствам щастлива, е, че от много малко мога да се почувствам щастлива: достатъчно е да познавам един-единствен човек, който никога не ме е лъгал, за да ме топли мисълта, че може да се живее без лъжа; да имам една-единствена приятелка, която не ме е предала, за да вярвам в женското приятелство; да видя един-единствен мъж, който е узрял и помъдрял, за да приема това за аксиома. Слава Богу – за всичко имам поне по един пример! Всеки следващ пример е вече повод за празник!

Много бих искала да мога да контролирам всичко, което правя, но не мога. Мисълта, че всичко зависи от теб самия, е едновременно успокояваща и възбуждаща, но във всеки случай много градивна.

Онова, което, уви, не мога да контролирам, е силната ми емоционалност – вживявам се във всичко, и постоянно се треса от емоции. Вероятно това е било първото качество, което подсъзнателно съм възпитала у себе си докато съм мечтаела да стана актриса. Е, на ти сега актриса!

След всичко, което казах за себе си, разбирате, че ще ми е много трудно да се вместя в десет неща, които обичам – аз обичам много повече от десет, а имам обич за поне още десет по десет!

И все пак обичам...

1. Всяко място - от момента, в който то стане МОЙ ДОМ. Мога никога да не изляза оттам – винаги да си намирам занимания, да се наслаждавам на спокойствието му, да го пренареждам, да го правя още по-уютен. Да няма и следа от истерия. Да го пълня с късно следобедно слънце отвън и с тишина отвътре. С мъркащото присъствие на котарака Йехуди, който ме изпълва с желание да прегръщам деца и животни толкова силно, че чак зъбите ми да скърцат от стискане.

2. МАТЕЙ - духовната ми половинка. Той е братът или мъжът-приятел, който винаги ми е липсвал и винаги съм искала да имам. Обичам разговорите на кафе и цигара с него – сутрин, на закуска, или късно вечер; пътуванията до морето (спираме на всяка бензиностанция за кафе, слушаме любими парчета в колата, аз пея с плейъра и никога не уцелваме разклоните и отбивките, защото съм ужАсен навигатор и дори не знам в коя точно част от картата се намира отсечката, по която се движим); напълно успоредните линии на неговата и моята мисъл, до степен на разбиране от половин поглед, половин дума, половин мисъл и всичко друго, което може да се разполови – за да не губим време.

3. ЛИЦАТА НА УСМИХНАТИ ХОРА - какъв по-универсален начин за разбирателство? Усмихнатият човек е доброжелателен и добронамерен, с него се контактува леко, нищо не те застрашава, с него си говориш дори когато мълчите.

Да си представям лицата на хора, които се смеят, е автотерапия, която си прилагам винаги когато не съм в настроение или имам проблеми. Обичам да си представям лицата на хора, които слушат или разказват смешни истории, или наблюдават нещо смешно. Обичам да ме разсмиват до сълзи. Обичам и другите да се смеят със сълзи.

4. МИГА, когато самолетът се издига във въздуха и всичките ми тревожни мисли сякаш се свличат през раменете по гърба, надолу, надолу... и остават далеч зад мен...

5. ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВЯ - като работа и хоби - защото го правя с любопитство, желание и любов: любопитно ми е дали съм открила верния начин, дали съм направила добре като съм следвала интуицията си, дали съм вложила всичко, което знам и мога. Обичам този път до крайния резултат, който изминавам поне веднъж всеки ден.

6. ВСИЧКО, от което се ражда хармония: докосването на сетивата - да се гледаме и да се разбираме, да се слушаме и да се разбираме, да се докосваме и през върха на пръстите ни да преминава електричество... Често пъти това са нещата, които се случват преди/ или водят до ПЪРВА ЦЕЛУВКА.

7. ДУМИТЕ - да ги слушам и да вниквам в смисъла им, да усещам тежестта им, да усещам как изпълват страницата с лекота, да са издути от смисъл и цвят, да усещам напрежението в тях; да ги опипвам, да ги проучвам, да ги овладявам, да им се доверявам, да съм почтена с тях, да съм им вярна, да жонглирам с тях, да си играя с тях, да ги намествам, да ги пренареждам, да им се радвам, да ги променям, да ги измислям, да ги презареждам; да създавам каламбури и най-вече – да ги превеждам – точно. Думите, събрани като стръкове в поетичен букет, или като цветни конци в гоблена на прозата, или като шарен пъзел в английски комедиен сериал, ме изпълват с възторг!

8. ДА МЕ ЛЪЖАТ КРАСИВО. - Красивата лъжа (приемаме, че човекът отсреща, както повечето хора на този свят, лъже) оставя у теб усещането, че те уважават, че не те подценяват, че мислят за чувствата ти. Дори в ситуация на изречени лъжи, трябва да има уважение. Обичам уважението като основа на всякакъв вид взаимоотношения.

9. ДА СИ СЪЗДАВАМ КУМИРИ. Не виждам нищо лошо в това (освен, че е грешно, но грехът, както знаем, е винаги сладък, и винаги човешки!) Обичам да се прехласвам по едни или други качества и умения на хората, да ги уважавам и издигам в култ; да вземам пример, да подражавам, да имитирам. Ако не с(ъ)греша и не скъся дистанцията неразумно рано, неразумно бързо и неразумно драстично – кумирите ми си остават кумири завинаги. Ако се разклатят – търся вината у себе си. В култ, обаче, мога да издигна само...

10. ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ – които изпипват нещата до най-малкия детайл, не правят компромиси, не пестят време, сили и емоции, не изпадат в дребнавост и не се задоволяват с посредствен резултат. Професионално-изпипаната работа не може да бъде подмината или да остане незабелязана. Тя винаги доставя на околните естетическа наслада.

Добре дошли в уебсайта на Златна Костова. Харесай Златна във Facebook  харесай!
  © 2018 Златна Костова